16. prosince

   Je čas na další můj oblíbený recept ;). Na normální cukroví je už takřka pozdě, Štědrý den je tu, jak se říká, "za pár", takže pokud jste se do toho ještě nepustili (či spíše nepustily, co si budeme nalhávat, pokud někdo do nepečeného cukroví přece jen půjde, bude to pravděpodobně spíš dívka či žena nežli kluk - čímž ovšem nechci nijak stereotypizovat ;) ), je skoro už pozdě. Přece jenom pečení a zdobení zabere spoustu času, který by se teď v tomhle předvánočním shonu dal strávit mnoha jinými, praktičtějšími způsoby - ale na nepečené dobroty by se měla najít nějaká ta volná chvilka vždycky, jsou totiž velice populární pro svou jednoduchou a nenáročnou přípravu, vynikající chuť... a také proto, že nepotřebují "odležet" :).

Nepečené rumové kuličky

Ingredience: 250g piškotů, 250g moučkového cukru, 250 g tuku (ztuženého, třeba Omega, ale rozhodně NE Hera nebo klasické máslo), 50g holandského kakaa, 1 bílek, 3 - 4 lžíce rumu (podle chuti ;))) + kokos na obalení

Postup: Piškoty nameleme na jemno (pokud není čím, dají se poměrně lehce rozdrtit válečkem), smícháme se všemi dalšími surovinami a vytvoříme tak poměrně hutné a tuhé těsto. Z něj pak děláme menší kuličky, které obalujeme v kokosu - a to je vlastně všechno :). Jenom mám pro vás jedno velice důležité upozornění: tyhle kuličky děláme cca týden před Vánoci, dříve však ne. Nebezpečně rychle totiž mizí z mísy s cukrovím ;).

  

Vosí hnízda neboli "vosáci"

Ingredience na úly jako takové: 160g piškotů, 150g moučkového cukru, 80g másla, 1 bílek, cca 3 lžíce rumu (opět dle chuti) + kokos na obalení Ingredience na náplň úlků: 1 žloutek, 90g másla, 60g moučkového cukru, 1 lžíce rumu + trocha vaječného koňaku + piškoty na "zalepení"

Postup: Piškoty opět nameleme, smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme v těsto. Rozdělujeme ho na malé kousky, co obalíme v kokosu a nacpeme do formičky na úl. Do těsta vytvoříme důlek, třeba pomocí vařečky :), a do otvoru pak už jen kápneme trochu vaječného koňaku, naplníme ho krémem a "zajistíme" piškotem. Časově trochu náročnější než výše zmiňované kuličky, ale jednak je to vynikající klasika mezi vánočním cukrovím, a druhak je to záminka ke koupi vaječného koňaku, tedy druhu alkoholu, který si člověk v průběhu roku obvykle moc nedopřává. Při tvoření vosáků ho spotřebujete jenom trochu, tudíž ho potom lze během vánočních svátků spokojeně upíjet ;).