10. prosince

   Kromě cukroví je tradiční pochutinou v době svátků hlavně vánočka, krásná, hutná, se spoustou rozinek naložených v rumu, vlašských ořechů a mandliček. U nás ji vždycky pekla babička, a od dob, co už s námi bohužel není, ji dělává maminka. Každá měla ale svůj vlastní recept, vyladěný léty praxe k dokonalosti, byť babička vsázela na klasický kvásek - a mamka zase na domácí pekárnu, která sama uhněte těsto a nechá ho nakrásně vykynout.
   Výsledná vánočka je přesně taková, jakou si pamatuji ze svého dětství, a na Vánoce se po ní mohu vysloveně utlouct - byť normálně během roku ji zase až tak nevyhledávám. Nicméně podobně to mám například i s kaprem - z ryb ho mám rozhodně nejméně ráda, ale během štědrovečerní večeře mám pocit, že jím to nejlepší jídlo na světě :))).
   Každopádně, to jsem trochu odbočila - vy si můžete z receptů na osvědčenou vánočku vybrat a dejte mi pak prosím vědět, která to u vás vyhrála! ;)

Recept na babiččinu vánočku

Ingredience:
těsto:
1,5 kg polohrubé mouky, 30 dkg másla, 30 dkg moučkového cukru, 4 vaječné žloutky, 250 ml smetany ke šlehání, vanilkový cukr, špetka soli, kůra z jednoho citronu, rozinky naložené den předem v rumu, vlašské ořechy, vejce na potření, strouhané mandle na ozdobu
kvásek: 250 ml mléka, 12 dkg droždí, 1 lžíce cukru

Postup: V misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a vlažné mléko. Promícháme a necháme takto vytvořený kvásek na teplém místě cca 15 minut vzejít. Cukr s vanilkovým cukrem smícháme se žloutky a utřeme do pěny. Postupně přiléváme rozpuštěné máslo, smetanu a nakonec i kvásek.
   Mezitím nasypeme do větší misky mouku, přidáme citronovou kůru a špetku soli, a předtím vytvořenou hmotu k tomu jednoduše vmícháme a hněteme vařečkou tak dlouho, než vytvoříme těsto hladké, lesklé a nelepivé. To pak posypeme trochou polohrubé mouky, překryjeme utěrkou a dáme kynout zhruba dvě hodiny na nějaké teplé místo, třeba na to samé, kde jsme předtím měli kvásek :). Po vykynutí přendáme těsto na pomoučený vál, přidáme rozinky, co jsme si den před pečením nechali louhovat ve skleničce v rumu, a vlašské oříšky, a znovu propracujeme.
   Pak těsto rozdělíme nožem na devět stejných dílů, vyválíme válečky a upleteme vánočku (nejdříve cop ze čtyř dílů, pak ze tří, nakonec ze dvou). Konce dobře upevníme, aby se nerozplétaly, a opatrně přeneseme na plech, kde ji necháme ještě tak půl hodiny kynout. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, a než dáme vánočku péct, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandličkami. V troubě ji pak zhruba 10 minut pečeme zprudka, pak nastavíme na 175 stupňů a pečeme dalších 45 minut až do zlatohněda. Tradá, vánočka jako od babičky :).

Vánočka do pekárny

Ingredience: 250 ml polotučného mléka, 400 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, 1,5 lžičky droždí, 100 g cukru, vanilkový cukr, špetka soli, 2 vejce, trocha na jemno nastrouhané citronové kůry, rozinky namočené den předem v rumu, vlašské ořechy, vajíčko na potření, mandle na nazdobení

Postup: V domácí pekárně se peče velice jednoduše. Všechny ingredience do ní totiž naskládáme a zvolíme program, ve kterém se připravuje kynuté těsto. A necháme ho pár hodin hníst a kynout.
   Po vykynutí přendáme těsto na pomoučený vál, a opatrně do něj zamícháme rozinky a ořechy. Těsto rozdělíme nožem na 10 podobně velkých dílů, vyválíme z nich válečky, ze kterých pak motáme "copy" - spodní část z pěti "pramenů", na to další ze tří a úplně nahoru dáme dva spletené dohromady. Pořádně utahujeme a konce dobře upevňujeme, aby se nerozplétaly, a nakonec ještě zajistíme seshora čtyřmi špejlemi, neboť tahle vánočka má nepříjemný zvyk se při pečení rozjíždět.
   Hotový výtvor pomažeme rozšlehaným vajíčkem a zasypeme mandličkovými lupínky, a šup s ní do předem rozehřáté trouby, kde se pod alobalem peče nejdříve 10 minut na 180 stupňů, potom stáhneme troubu na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut, a nakonec alobal sundáme a necháme zhruba 10 minut dopéct pěkně dozlatova a do křupava. Nu a je to, můžete si nechat chutnat :).